Behandeltraject bij rug- of nekklachten

Bij onze multidisciplinaire aanpak van rugklachten stellen we een behandeltraject voor, gebaseerd op de richtlijnen van de World Health Organization.

Het achterhalen van de oorzaak van rug- en nekklachten is van cruciaal belang voor een correcte diagnose en een doeltreffende behandeling. Als je bent doorverwezen door een arts, is er waarschijnlijk al een diagnose gesteld. Kom je zonder voorschrift, dan zullen we eerst een grondig onderzoek uitvoeren en je eventueel doorverwijzen voor medische beeldvorming.

Op basis van ons klinisch onderzoek stellen we een behandelplan op, gevolgd door manuele therapie om eventuele bewegingsbeperkingen aan te pakken. Deze therapie kan meerdere sessies in beslag nemen, waarbij het doel is om de beweeglijkheid van de gewrichten in je rug te bevorderen en de spieren en het bindweefsel opnieuw soepel te maken. Hierdoor verbeteren we ook je bloedcirculatie en het functioneren van je zenuwstelsel.

Wanneer je rug of nek weer voldoende bewegelijk is, is het belangrijk om deze te activeren. Rug- of nekletsels ontstaan vaak door een gebrek aan beweging. Daarom is het activeren en versterken van je rugspieren essentieel om verdere letsels te voorkomen. We leren je allereerst je rugspieren opnieuw aan te voelen. Vervolgens krijg je versterkende en mobiliserende oefeningen aangeleerd voor de heupen, het bekken en de wervelkolom, zodat je deze thuis kunt voortzetten. In sommige gevallen kunnen extra kinesitherapiesessies nodig zijn, wat bekend staat als de rugschool.

Ten slotte geven we je advies op maat. Afhankelijk van de oorzaak van je klachten, voorzien we tips en tricks om herhaling te voorkomen. Dit kan variƫren van ergonomische adviezen om je werkhouding te verbeteren tot aanbevelingen voor sport of andere activiteiten. Beweging integreren in je dagelijkse leven is de beste manier om rugklachten te vermijden. Aangezien rugklachten vaak ontstaan in een bredere psychosociale context, kan het soms nuttig zijn om door te verwijzen naar andere specialisten, zoals een psycholoog of een voedingsdeskundige.

Ons multidisciplinaire team biedt verschillende behandelingsmethoden. Afhankelijk van je voorkeur kun je starten met osteopathie, manuele therapie of fasciatherapie. Waar je ook begint, wij zorgen ervoor dat je de juiste vervolgstappen zet. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen bij de osteopaat, die je na zijn behandeling doorverwijst naar de kinesist voor verdere activering. Geef je de voorkeur aan een zachte aanpak, dan kun je starten bij onze fasciatherapeut. Als je door de huisarts bent doorverwezen met een voorschrift, kun je het beste starten bij onze kinesitherapeut.

We've got your back!



{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x